Η χρήση της τεχνολογίας των υπολογιστών στην ιατρική επιστήμη έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια. Η οφθαλμοχειρουργική με λέιζερ έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής, ενώ έχουν βελτιωθεί και οι διαδικασίες χωρίς λέιζερ. Παρόλο που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η LASIK είναι ο μόνος τύπος διαθλαστικής χειρουργικής, στην πραγματικότητα υπάρχουν διάφοροι τύποι οφθαλμικών επεμβάσεων για τη διόρθωση της όρασης.
Οι διαθαλστικές επεμβάσεις με λειζερ περιλαμβάνουν τη χρήση ενός λέιζερ για την αναδιαμόρφωση του κερατοειδούς, προκειμένου να βελτιωθεί η ικανότητα του ματιού να εστιάζει. Υπάρχουν διάφοροι τύποι οφθαλμοχειρουργικής με λέιζερ, όπως η LASIK, η LASEK, η Intralense ή η PRK.
Ενδοστρωματική κερατοσμίλευση με λέιζερ (LASIK)
Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του αστιγματισμού, της μυωπίας και της υπερμετρωπίας. Ο χειρουργός αφαιρεί έναν κρημνό μέσω του εξωτερικού και μεσαίου στρώματος του κερατοειδούς και στη συνέχεια χρησιμοποιεί ένα λέιζερ excimer για να αφαιρέσει τον ιστό κάτω από τον κρημνό. Αυτός ο τύπος οφθαλμοχειρουργικής επέμβασης διαρκεί συνήθως περίπου ένα λεπτό ανά μάτι.
Επιθηλιακή κερατοσμίλευση με λέιζερ (LASEK)
Το LASEK μοιάζει πολύ με το LASIK, εκτός από το γεγονός ότι ο κρημνός κόβεται μόνο από το εξωτερικό στρώμα του κερατοειδούς (επιθήλιο). Χρησιμοποιείται κυρίως σε ασθενείς με λεπτούς κερατοειδείς, οι οποίοι δεν είναι επιλέξιμοι για LASIK. Πρόκειται για μια νεότερη διαδικασία με μερικά μειονεκτήματα, όπως μεγαλύτερη δυσφορία και ελαφρώς μεγαλύτερη περίοδο επούλωσης.
IntraLense
Αυτός ο τύπος οφθαλμοχειρουργικής επέμβασης μοιάζει επίσης πολύ με τη LASIK, με τη διαφορά ότι ο χειρουργός χρησιμοποιεί ένα επιπλέον λέιζερ αντί για λεπίδα για να δημιουργήσει τον κρυμνό στα εξωτερικά στρώματα.
Φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή (PRK)
Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του αστιγματισμού, της μυωπίας και της ήπιας έως μέτριας μυωπίας. Ένα λέιζερ χρησιμοποιείται για την αφαίρεση ιστού από το εξωτερικό στρώμα του κερατοειδούς και τη διόρθωση της όρασης. Ο χειρουργός δεν κόβει κανένα πτερύγιο στον κερατοειδή. Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί συνήθως λιγότερο από ένα λεπτό.
Χειρουργική επέμβαση ματιών χωρίς λέιζερ
Αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν τη βελτίωση της όρασης με κοπή στην επιφάνεια του ματιού, αναδιαμόρφωση του κερατοειδούς ή χρήση ραδιοκυμάτων χαμηλής θερμότητας. Οι τομές αστιγματικής κερατοτομίας, οι ενδοφακοί και οι εμφυτεύσιμοι φακοί «επαφής» συγκαταλέγονται στις πιο κοινές επεμβάσεις οφθαλμικής χειρουργικής χωρίς λέιζερ.
Αστιγματική κερατοτομή
Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται για τη διόρθωση του ήπιου αστιγματισμού. Οι διογκωμένες περιοχές του κερατοειδούς αναδιαμορφώνονται με τη χρήση λεπίδας. Πολλοί ασθενείς υποβάλλονται σε μια τέτοια θεραπεία σε συνδυασμό με άλλους τύπους χειρουργικής επέμβασης στα μάτια. Ωστόσο, χρησιμοποιείται πλέον λιγότερο συχνά από τις διαδικασίες οφθαλμοχειρουργικής με λέιζερ, όπως η PRK ή η LASIK.
Εμφυτεύσιμοι φακοί «επαφής»
Πρόκειται για συσκευές εμφύτευσης που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της σοβαρής μυωπίας κατά κύριο λόγο. Ο φακός τοποθετείται πίσω από την ίριδα, μπροστά από τον φυσικό φακό του ματιού. Σε αντίθεση με τους κανονικούς φακούς επαφής, δεν τους αισθάνεστε και δεν χρειάζονται συντήρηση. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 6 έως 20 λεπτά.
Ενδοφθάλμιοι φακοί (IOL)
Αυτό το είδος οφθαλμοχειρουργικής επέμβασης υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες και οι φακοί συνήθως εμφυτεύονται κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης καταρράκτη για να αντικαταστήσουν τον φυσικό φακό του ματιού. Πριν από χρόνια, οι φακοί αυτοί βοηθούσαν μόνο στην όραση από απόσταση και οι ασθενείς έπρεπε να φορούν γυαλιά για την κοντινή όραση. Ωστόσο, η μέθοδος έχει βελτιωθεί και τώρα βοηθά και στην κοντινή και ενδιάμεση όραση.
Ενώ πολλοί χειρουργοί προτιμούν τις διαδικασίες με λέιζερ και τις νεότερες τεχνολογίες, ορισμένοι εξακολουθούν να συμβουλεύουν έναν μικρό αριθμό ασθενών να επιλέξουν μια χειρουργική επέμβαση χωρίς λέιζερ. Όλες οι διαδικασίες χειρουργικής επέμβασης στα μάτια ενέχουν ορισμένους κινδύνους και έχουν πιθανές παρενέργειες, οπότε είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να σας ενημερώσει για όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με κάθε θεραπεία.