ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ

ΣΙΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ MD, PhD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ, ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ

Δεν μπορούν όλα τα προβλήματα όρασης να διορθωθούν με γυαλιά ή φακούς επαφής.

 

Όταν ακόμη και οι ισχυρότεροι διορθωτικοί φακοί δεν επαρκούν για μια καθαρή όραση, τότε υπάρχει πρόβλημα όρασης. Ακόμη και για όσους από εμάς δεν έχουμε δικά μας οφθαλμολογικά προβλήματα, είναι καλό να τα κατανοούμε για να μπορούμε να βοηθάμε όσους αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις.

 

Ποιες είναι οι αιτίες των προβλημάτων της όρασης

Τα προβλήματα όρασης έχουν πολλές αιτίες, από γενετικές ανωμαλίες και γενετικές διαταραχές έως και οφθαλμικές παθήσεις. Η τρίτη ηλικία και οι τραυματισμοί στα μάτια είναι άλλες κοινές αιτίες. Μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο τραυματισμού των ματιών χρησιμοποιώντας προστατευτικά γυαλιά και μπορούμε να προσπαθήσουμε να ακολουθούμε υγιεινές συνήθειες (όπως η κατανάλωση θρεπτικών τροφών, η αποφυγή του καπνίσματος και η διατήρηση καλής σωματικής κατάστασης) για να κρατάμε τα μάτια μας υγιή καθώς μεγαλώνουμε. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να διορθώσει ορισμένα προβλήματα στα μάτια, αλλά δεν μπορούν όλα να αντιμετωπιστούν ή να αποφευχθούν.

 

Υπάρχουν ακόμη και διαφορετικοί τύποι τύφλωσης

Η τύφλωση δεν είναι τόσο απλή όσο η απουσία όρασης. Μερικοί άνθρωποι χάνουν την όρασή τους ενώ άλλοι γεννιούνται τυφλοί. Η τύφλωση μπορεί να εμφανιστεί γρήγορα ή να αναπτυχθεί πολύ σταδιακά και μερικοί τυφλοί δεν μπορούν να αντιληφθούν οποιοδήποτε οπτικό ερέθισμα, ενώ άλλοι μπορούν να πουν τη διαφορά μεταξύ φωτός και σκότους.

 

Τι σημαίνουν «χαμηλή όραση» και «νομικά τυφλός»;

Ο όρος «χαμηλή όραση» δεν περιγράφει μία συγκεκριμένη πάθηση και δεν ταυτίζεται με την τύφλωση αλλά σημαίνει ότι η όραση αυτών των ασθενών είναι χαμηλότερη της φυσιολογικής

Στην Ελλάδα ως άτομα με χαμηλή όραση θεωρούνται εκείνα που έχουν βέλτιστη οπτική οξύτητα χαμηλότερη από 3/10 ή 4/10 ή/και οπτικό πεδίο μικρότερο των 20ο, ενώ νομικά τυφλός θεωρείται εκείνος ο οποίος ακόμη και με τη χρήση διορθωτικών φακών έχει οπτική οξύτητα μικρότερη του 1/20 της φυσιολογικής. Δεν μπορεί δηλαδή να διακρίνει από απόσταση ενός μέτρου αυτό που ένα άτομο με φυσιολογική όραση μπορεί να διακρίνει από τα είκοσι.

 

Φροντίστε την όρασή σας

Όσο περισσότερο βελτιώνεται η ιατρική, η τεχνολογία και η κατανόησή μας για το ανθρώπινο μάτι, τόσο περισσότεροι τύποι διαταραχών της όρασης μπορούν να θεραπευτούν στο μέλλον, αλλά δεν συνιστούμε να βασίζεστε σε αυτό ως δικαιολογία για να παραμελήσετε την υγεία της όρασής σας. 

 

Συνεχίστε με τις τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις σας, ακολουθήστε υγιεινές συνήθειες και να είστε ευγενικοί και εξυπηρετικοί σε όσους ζουν με απώλεια όρασης.

 

ΣΙΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ MD, PhD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ, ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο Σιούλης Χρήστος εισήχθη στο Ιατρικό τμήμα της ΣΣΑΣ (Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων) το 1981 και φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημ...
Χρήστος Σιούλης στο γραφείο κοντινή φωτογραφία 12

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΣΙΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ MD, PhD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ, ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
Σχόλια
Τηλέφωνο *
Το ιατρείο μας λειτουργεί καθημερινά ΜΟΝΟ κατόπιν ραντεβού και βρίσκεται επί της οδού Αγίας Σοφίας 18.
Ονοματεπώνυμο *
Email *
Μήνυμα