ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ LASER

ΣΙΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ MD, PhD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ, ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
macro eye

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ LASER

ΕΙΔΗ LASER ΦΩΤΟΠΗΞΙΑΣ «ΒΥΘΟΥ», ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ

Η laser φωτοπηξία διακρίνεται σε δύο βασικές κατηγορίες ανάλογα με τη τοποθέτηση των βολών laser στον αμφιβληστροειδή.  Η εστιακή φωτοπηξία αφορά την εφαρμογή βολών laser στη περιοχή της ωχράς κηλίδας, τη κεντρική δηλαδή περιοχή της όρασης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν παθήσεις που σχετίζονται με κάποιου βαθμού οίδημα στην ωχρά κηλίδα, όπως π.χ. το διαβητικό οίδημα της ωχράς ή το οίδημα λόγω φλεβικής απόφραξης αμφιβληστροειδούς.  Στην περιφερική φωτοπηξία τοποθετούνται βολές laser στη περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς προκειμένου να σταματήσει η ανάπτυξη παθολογικών «νεοαγγείων» σε καταστάσεις προχωρημένης π.χ. διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και να περιοριστεί ο κίνδυνος εκσεσημασμένης απώλειας όρασης.  Περιφερικού τύπου φωτοπηξία εφαρμόζεται ακόμη σε περιστατικά ρωγμής του αμφιβληστροειδούς προκειμένου να «περιχαρακωθούν» τα χείλη της ρωγμής και να αποφευχθεί μελλοντική αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Ανάλογα τώρα με το μήκος κύματος της εφαρμοζόμενης δέσμης ακτινοβολίας τα laser που εφαρμόζονται στις παθήσεις του αμφιβληστροειδούς διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

Green (532 nm)
Εφαρμόζεται τόσο όσο εστιακό, όσο και ως περιφερικό laser για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και οι φλεβικές αποφράξεις του αμφιβληστροειδούς.

Yellow (577nm)
Eμφανίζει μέγιστη απορρόφηση από την αιμοσφαιρίνη (βασικό συστατικό του αίματος) και έχει εφαρμοστεί πιλοτικά στην αντιμετώπιση διαβητικού οιδήματος της ωχράς με τη μορφή άμεσου εστιακού laser στις αγγειακές αλλοιώσεις της ωχράς (μικροανευρύσματα).

Infrared diode (810nm)
Εφαρμόζεται κατεξοχήν ως περιφερικό laser σε περιστατικά αμφιβληστροειδοπάθειας της προωρότητας σε νεογνά «υψηλού» κινδύνου.  Λόγω της ιδιαίτερου φάσματος απορρόφησης του το διοδικό laser έχει εφαρμοστεί ως μέσο εν τω βάθει εστιακής φωτοπηξίας σε ιδιαίτερα περιστατικά (π.χ. πολυποειδική χοριοειδοπάθεια) με τη συνέργεια συστηματικής χορήγησης φωτοευαίσθητης χρωστικής (πράσινο ινδοκυανίνης).  Αποτελεί επίσης τον ασφαλέστερο και ατραυματικότερο τρόπο κυκλοκαταστροφής σε περιστατικά γλαυκώματος τελικού σταδίου.

YAG Laser εφαρμογές

Μετά την επέμβαση του καταρράκτη, σε ένα ποσοστό 40% περίπου των ασθενών, ο φυσικός φακός του ματιού παράγει κύτταρα τα οποία προκαλούν θολερότητα στην όραση. Η συνηθισμένη αυτή κατάσταση που ονομάζεται «θόλωση του οπισθίου περιφακίου» μπορεί να συμβεί και μετά αρκετούς μήνες από την επέμβαση του καταρράκτη και αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή του YAG Laser.

 Εφαρμόζοντας  το YAG Laser ο οφθαλμίατρος θα δημιουργήσει μια οπή στο κέντρο της θολής κάψουλας. Οι περισσότεροι ασθενείς παρατηρούν μια άμεση βελτίωση της όρασής τους ενώ άλλοι αναφέρουν μια σταδιακή βελτίωση τις επόμενες ημέρες.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και αφού ο οφθαλμίατρος εξετάσει το μάτι σας και μετρήσει την ενδοφθάλμιο πίεση του, θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στο σπίτι σας και στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

ΣΙΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ MD, PhD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ, ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο Σιούλης Χρήστος εισήχθη στο Ιατρικό τμήμα της ΣΣΑΣ (Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων) το 1981 και φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημ...
Χρήστος Σιούλης στο γραφείο κοντινή φωτογραφία 12

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΣΙΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ MD, PhD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ, ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
Σχόλια
Τηλέφωνο *
Το ιατρείο μας λειτουργεί καθημερινά ΜΟΝΟ κατόπιν ραντεβού και βρίσκεται επί της οδού Αγίας Σοφίας 18.
Ονοματεπώνυμο *
Email *
Μήνυμα