ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Χρήστος Σιούλης MD, PhD - Χειρουργός Αμφιβληστροειδούς, Υαλοειδούς

συμβουλεσ

DRI OCT Triton Plus

Το DRI OCT Triton Plus είναι μια καινούρια συσκευή οπτικής τομογραφίας υψηλής ταχύτητας σάρωσης (το μοναδικό που κάνει 100.000 A-Scan/sec) και καλύτερης ευαισθησίας σήματος στα βαθύτερα στρώματα. Η συσκευή έχει τη δυνατότητα απεικόνισης τόσο σε δισδιάστατη μορφή όσο και σε τρισδιάστατη.

Επίσης η ογκομετρική απόκτηση δεδομένων επιτρέπει την παρατήρηση όλων των στρωμάτων του αμφιβληστροειδούς (5 στρώματα και 7 ορίων) σε όλη την εξεταζόμενη περιοχή. Ο συνδυασμός της συσκευής OCT με μια μη μυδριατική κάμερα βυθού επιτρέπει την πληρέστερη έγχρωμη και ανέρυθρη απεικόνιση των τμημάτων του βυθού με ταυτόχρονη απεικόνιση των τομών της OCT προσφέροντας έτσι πραγματική αντιστοίχηση μεταξύ OCT και Fundus Camera. Επιπλέον η DRI OCT Triton plus προσφέρει εξαιρετικές απεικονίσεις εικόνων φλουοροαγγειογραφίας και αυτοφθορισμού ταυτόχρονα με την απεικόνιση των εικόνων OCT.

Η ενσωματωμένη LCD οθόνη αφής (Touch Screen) βοηθάει στην ακριβέστερη εστίαση η οποία γίνεται με χρωματικές κηλίδες εστίασης σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο όλων των παραμέτρων της εξέτασης του OCT καθιστώντας την εξέταση μια απλή διαδικασία.

Αυτή η νέα δυνατότητα επιτρέπει να γίνει ποσοτικός έλεγχος της ροής του αίματος στον αμφιβληστροειδή, το φωτοευαίσθητο τμήμα του ματιού, για να βοηθήσει στη διαχείριση ασθενειών που προκαλούν προοδευτική τύφλωση όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η τεχνολογία αυτή προσθέτει ένα σημαντικό στοιχείο στον αλγόριθμο επεξεργασίας με την ποσοτικοποίηση της πυκνότητας των αιμοφόρων αγγείων στο μάτι, όπου μπορεί να ανιχνευθεί η ροή του αίματος.

Έτσι, η έγκαιρη ανίχνευση της νόσου του οφθαλμού είναι απαραίτητη για τη βελτιστοποίηση της θεραπείας, και για πρώτη φορά, οι αλλαγές στη μικροκυκλοφορία του αμφιβληστροειδούς του ασθενούς μπορεί να προσδιοριστούν ποσοτικά χρησιμοποιώντας μία μη-επεμβατική μέθοδο.

Επιπλέον, είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε αυτές τις αλλαγές από επίσκεψη σε επίσκεψη και για να κατανοήσουμε καλύτερα το ρυθμό εξέλιξης της νόσου και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Σύστημα Zeiss – Ηλεκτρονική Περιμετρία

Το σύστημα Zeiss είναι αναλυτής στατικής περιμετρίας για την ανάλυση του οπτικού νεύρου και των γλαυκωματικών αλλοιώσεων με δυνατότητα παρακολούθησης και των νευρολογικών παθήσεων.

Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των οπτικών πεδίων στα πλαίσια της μελέτης γλαυκώματος ή αυξημένης ενδοφθάλμιας πίεσης.

Το γλαύκωμα μπορεί να διαγνωσθεί με μία οφθαλμολογική εξέταση. Ο οφθαλμίατρος:

 • Μετράει την ενδοφθάλμια πίεση, χρησιμοποιώντας ένα απλό όργανο, το τονόμετρο.
 • Εξετάζει την κατάσταση του οπτικού νεύρου στο πίσω μέρος του οφθαλμού, για να δει αν υπάρχουν βλάβες, με το οφθαλμοσκόπιο.
 • Φωτογραφίζει το οπτικό νεύρο για να παρακολουθεί καλύτερα την πρόοδο της αλλοίωσης σε βάθος χρόνου.
 • Εξετάζει τα οπτικά πεδία, προκειμένου να συμπεράνει για το αν υπάρχει απώλεια όρασης ιδιαίτερα περιφερική, λόγω βλάβης του οπτικού νεύρου, με το περίμετρο.
 • Μετράει το πάχος του κερατοειδούς με την παχυμετρία για να ελέγξει εάν πρόκειται για ένα μάτι πιο ανθεκτικό στην πίεση σε περίπτωση αυξημένου πάχους του κερατοειδούς.

Το  σύστημα  ελέγχου οπτικών πεδίων της Zeiss αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την διάγνωση και παρακολούθηση του γλαυκώματος κυρίως σε περιπτώσεις αρχόμενης καθώς και προχωρημένης νόσου. Είναι μια υποκειμενική εξέταση και βασίζεται στη σύγκριση της εξέτασης του συγκεκριμένου ασθενή με αντίστοιχες εξετάσεις φυσιολογικών ασθενών που βρίσκονται μέσα στο λογισμικό του συγκεκριμένου μηχανήματος.

Οπτική και υπερηχογραφική παχυμετρία κερατοειδούς

Ο κερατοειδής έχει ένα πάχος, που μετράται σε μικρά (μm), που είναι συγκεκριμένο για τον κάθε άνθρωπο, γενετικά προκαθορισμένο. Αν το πάχος είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από το μέσο όρο, πρέπει να κάνουμε υπέρ ή υποδιόρθωση στις τιμές που βρίσκουμε.​ Το πάχος του κερατοειδούς μετράται με ειδικό μηχάνημα με υπερήχους, και είναι πολύ σύντομη και ανώδυνη εξέταση.

λαζερ

Χειρουργική αντιμετώπιση Καταρράκτη

Η επέμβαση του καταρράκτη γίνεται βέβαια συνήθως για να δει ο ασθενής καλύτερα, μπορεί όμως να επιλεγεί η επέμβαση αυτή για να γίνει δυνατή η θεραπεία άλλων παθήσεων του ματιού (γλαύκωμα-αιμορραγίες βυθού-εκφυλίσεις-υψηλή μυωπία κ.α.) όπου κανείς δεν αναμένει όπως στην πρώτη κατηγορία ουσιαστική βελτίωση της όρασης λόγω άλλων παθήσεων που συνυπάρχουν.
Πολλές φορές αποφασίζεται διπλή ή και τριπλή επέμβαση όπως π.χ. καταρράκτης-γλαύκωμα ή καταρράκτης-αστιγματισμός ή καταρράκτης και μεταμόσχευση κερατοειδούς, ή καταρράκτης-ιριδοπλαστική-στραβισμός κ.λ.π. προκειμένου να αντιμετωπισθούν περισσότερα προβλήματα συγχρόνως.
Πρέπει να τονισθεί ότι η χρονική στιγμή που πρέπει να γίνει η επέμβαση του καταρράκτη είναι όταν ο ασθενής αντιληφθεί ότι τον ενοχλεί στις ασχολίες του η μείωση της οράσεως, ακόμη και αν η ποσοτική ικανότης της οράσεως του είναι υψηλή.
Αντίθετα από παλαιά που οι ιατροί περίμεναν την σχεδόν τύφλωση με την ωρίμανση του καταρράκτη για να χειρουργήσουν λόγω των μέσων που τότε διέθεταν, τώρα κάτι τέτοιο αυξάνει απλά τις πιθανότητες μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Η σύγχρονη εγχείρηση του καταρράκτη ονομάζεται φακοθρυψία. Προεγχειρητικά γίνεται ειδική μελέτη για τον καταρράκτη με υπερηχογραφήματα και άλλες ειδικές εξετάσεις όπως οι υπολογισμοί της δύναμης και του τύπου του ενδοφακού.

Μέσα στο άδειο πλέον μετά την φακοθρυψία, τοίχωμα-περίβλημα του φακού, το περιφάκιο, τοποθετείται ένας τεχνητός διαυγής σας κρύσταλλο φακός, ο ενδοφακός. Με τον τρόπο αυτό επανακτάται ένας διαυγής φακός που το μεν περίβλημα με τα στηρίγματα του είναι του οργανισμού μας, η δε καρδιά του είναι τεχνητός πλαστικός φακός συμβατός με τους ιστούς του οργανισμού και αναλλοίωτος για πάντα.

Είδη laser φωτοπηξίας «βυθού», εφαρμογή σε παθήσεις αμφιβληστροειδούς

Η laser φωτοπηξία διακρίνεται σε δύο βασικές κατηγορίες ανάλογα με τη τοποθέτηση των βολών laser στον αμφιβληστροειδή.  Η εστιακή φωτοπηξία αφορά την εφαρμογή βολών laser στη περιοχή της ωχράς κηλίδας, τη κεντρική δηλαδή περιοχή της όρασης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν παθήσεις που σχετίζονται με κάποιου βαθμού οίδημα στην ωχρά κηλίδα, όπως π.χ. το διαβητικό οίδημα της ωχράς ή το οίδημα λόγω φλεβικής απόφραξης αμφιβληστροειδούς.  Στην περιφερική φωτοπηξία τοποθετούνται βολές laser στη περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς προκειμένου να σταματήσει η ανάπτυξη παθολογικών «νεοαγγείων» σε καταστάσεις προχωρημένης π.χ. διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και να περιοριστεί ο κίνδυνος εκσεσημασμένης απώλειας όρασης.  Περιφερικού τύπου φωτοπηξία εφαρμόζεται ακόμη σε περιστατικά ρωγμής του αμφιβληστροειδούς προκειμένου να «περιχαρακωθούν» τα χείλη της ρωγμής και να αποφευχθεί μελλοντική αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Ανάλογα τώρα με το μήκος κύματος της εφαρμοζόμενης δέσμης ακτινοβολίας τα laser που εφαρμόζονται στις παθήσεις του αμφιβληστροειδούς διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

Green (532 nm)
Εφαρμόζεται τόσο όσο εστιακό, όσο και ως περιφερικό laser για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και οι φλεβικές αποφράξεις του αμφιβληστροειδούς.

Yellow (577nm)
Eμφανίζει μέγιστη απορρόφηση από την αιμοσφαιρίνη (βασικό συστατικό του αίματος) και έχει εφαρμοστεί πιλοτικά στην αντιμετώπιση διαβητικού οιδήματος της ωχράς με τη μορφή άμεσου εστιακού laser στις αγγειακές αλλοιώσεις της ωχράς (μικροανευρύσματα).

Infrared diode (810nm)
Εφαρμόζεται κατεξοχήν ως περιφερικό laser σε περιστατικά αμφιβληστροειδοπάθειας της προωρότητας σε νεογνά «υψηλού» κινδύνου.  Λόγω της ιδιαίτερου φάσματος απορρόφησης του το διοδικό laser έχει εφαρμοστεί ως μέσο εν τω βάθει εστιακής φωτοπηξίας σε ιδιαίτερα περιστατικά (π.χ. πολυποειδική χοριοειδοπάθεια) με τη συνέργεια συστηματικής χορήγησης φωτοευαίσθητης χρωστικής (πράσινο ινδοκυανίνης).  Αποτελεί επίσης τον ασφαλέστερο και ατραυματικότερο τρόπο κυκλοκαταστροφής σε περιστατικά γλαυκώματος τελικού σταδίου.

YAG Laser εφαρμογές

Μετά την επέμβαση του καταρράκτη, σε ένα ποσοστό 40% περίπου των ασθενών, ο φυσικός φακός του ματιού παράγει κύτταρα τα οποία προκαλούν θολερότητα στην όραση. Η συνηθισμένη αυτή κατάσταση που ονομάζεται «θόλωση του οπισθίου περιφακίου» μπορεί να συμβεί και μετά αρκετούς μήνες από την επέμβαση του καταρράκτη και αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή του YAG Laser.

 Εφαρμόζοντας  το YAG Laser ο οφθαλμίατρος θα δημιουργήσει μια οπή στο κέντρο της θολής κάψουλας. Οι περισσότεροι ασθενείς παρατηρούν μια άμεση βελτίωση της όρασής τους ενώ άλλοι αναφέρουν μια σταδιακή βελτίωση τις επόμενες ημέρες.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και αφού ο οφθαλμίατρος εξετάσει το μάτι σας και μετρήσει την ενδοφθάλμιο πίεση του, θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στο σπίτι σας και στις καθημερινές σας δραστηριότητες.


Yπερηχογράφος Quantel Medical Aviso Ophthalmic Ultrasound

Το οφθαλμικό υπερηχογράφημα, είναι μια γρήγορη, μη επεμβατική εξέταση που χρησιμοποιείται συνήθως στην κλινική πρακτική για να εκτιμηθεί η δομική ακεραιότητα και η παθολογία του οφθαλμού και του οφθαλμικού κόγχου.
Χρησιμοποιεί ακουστικά κύματα υψηλής συχνότητας(υπερήχους) για να μελετήσει την ανατομία  του οφθαλμικού βολβού μέσω μιας δισδιάστατης απεικόνισης του ή μέσω επαρμάτων, κυρίως  όταν τα διαθλαστικά μέσα είναι αδιαφανή και πραγματοποιείται για περιπτώσεις όπως  αποκόλληση αμφιβληστροειδούς,συγγενές γλαύκωμα, αιμορραγία υαλώδους σώματος, καταρράκτης και διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά.

Χρησιμοποιούνται δύο εξεταστικές μέθοδοι, η Α –Υπερηχογραφία και η Β-Υπερηχογραφία:
– Η βιομετρία υπερήχων A-scan χρησιμοποιείται στην οφθαλμολογία για τη μέτρηση του αξονικού μήκους του οφθαλμού το  οποίο είναι βασικός καθοριστικός παράγοντας στις συνήθεις διαταραχές της όρασης.
– Η Β υπερηχογραφία (B scan), είναι μια δισδιάστατη απεικόνιση των υπερήχων και μας παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον βολβό και το εσωτερικό του και χρησιμοποιείται για τη διάγνωση διαφόρων οφθαλμικών ασθενειών. Πραγματοποιείται όταν επιθυμούμε να έχουμε μια εικόνα του βυθού του ματιού.

Παθήσεις για τις οποίες κάνουμε υπερηχογράφημα:

 • Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς
 • Αποκόλληση χοριοειδούς
 • Μελάνωμα χοριοειδούς και άλλοι ενδοφθάλμιοι όγκοι.
 • Αιμορραγία υαλώδους σώματος
 • Οφθαλμικά τραύματα
 • Καταρράκτης
 • Ενδοφθάλμια ξένα σώματα
 • Ενδοφθαλμίτιδες
 • Παθολογίες του κόγχου.
 • Καταρράκτης
 • Υψηλή μυωπία
 • Συγγενές γλαύκωμα

Στο Opalion Οφθαλμολογικό Κέντρο διαθέτουμε τον υπερηχογράφο Quantel Medical Aviso Ophthalmic Ultrasound. Η AVISO είναι η αναφορά στην οφθαλμική απεικόνιση υπερήχων χάρη στην εξαιρετική ποιότητα της εικόνας για τον οπίσθιο πόλο και τη διάγνωση του πρόσθιου τμήματος και χρησιμοποιείται στα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα υπερήχων σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΦΛΟΥΟΡΟΑΓΓΕΙΓΡΑΦΙΑ

Η φλουοροαγγειογραφία είναι μία διαγνωστική εξέταση. Αποκαλύπτει με ακρίβεια τον τύπο, το μέγεθος και τη θέση των βλαβών που υπάρχουν στο πίσω μέρος (βυθό) του οφθαλμού. Για την φλουοροαγγειογραφία απαιτείται ειδικό φωτογραφικό σύστημα (ιατρικός εξοπλισμός), με το οποίο βγάζουμε μια σειρά από φωτογραφίες του αμφιβληστροειδούς (ιστός που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού και είναι ευαίσθητος στο φως), αφού προηγουμένως χορηγήσουμε ενδοφλεβίως μία ειδική χρωστική ουσία (φλουορεσκεΐνη). Καθώς αυτή η χρωστική ουσία περνά από τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, γίνεται φωτογράφηση με φως ειδικού μήκους κύματος (χρήση ειδικών φίλτρων), στο οποίο η συγκεκριμένη χρωστική φθορίζει.

Αν τα αιμοφόρα αγγεία δεν είναι φυσιολογικά, τότε η χρωστική ουσία διαρρέει. Με τον τρόπο αυτό εντοπίζονται όλες οι πιθανές βλάβες καθώς και τα μη φυσιολογικά αγγεία που υπάρχουν ή αναπτύσσονται στο βυθό του οφθαλμού. Αν κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο οφθαλμίατρος διαπιστώσει ή υποψιαστεί κάποιο πρόβλημα στο βυθό του οφθαλμού ή αν θέλει να παρακολουθήσει την εξέλιξη μιας ασθένειας ή το αποτέλεσμα μιας θεραπείας, τότε θα συστήσει να γίνει φλουοροαγγειογραφία. Ο σακχαρώδης διαβήτης και η σχετιζόμενες με την ηλικία εκφύλιση της  είναι οι συχνότερες παθήσεις που απαιτούν αυτή την εξέταση. Με την φλουοροαγγειογραφία γίνεται πλήρης διάγνωση των διαφόρων ανωμαλιών που υπάρχουν στο βυθό του οφθαλμού, ώστε να εφαρμοστεί η σωστή θεραπεία και να προληφθεί η απώλεια της όρασης. Η όλη διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη.

Ποια είναι η διαδικασία στην φλουοροαγγειογραφία;

 • αρχικά πραγματοποιείται ενστάλαξη κολλυρίων για μυδρίαση των οφθαλμών (διαστολή κόρης)
 • η χρωστική ουσία (φλουορεσκεΐνη) εγχύεται ενδοφλέβια με την βοήθεια βελόνας
 • η χρωστική μεταφέρεται στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς και του χοριοειδούς
 • με την βοήθεια ειδικού εξοπλισμού πραγματοποιείται μια σειρά από ειδικές λήψεις

Ποια είναι τα πιθανά συμπτώματα μετά από την διαγνωστική εξέταση της αγγειογραφίας;

 • θα νιώσετε ένα αίσθημα καψίματος τοπικά στην περίπτωση που υπάρξει διαρροή της χρωστικής απ’ τη φλέβα του χεριού σας
 • θα έχετε θολή όραση για περίπου 3 με 4 ώρες μετά την εξέταση εξαιτίας των μυδριατικών κολλυρίων
 • αν κάνετε ένεση φλουορεσκεΐνης (φλουοροαγγειογραφία) ίσως το δέρμα σας εμφανίσει μια κίτρινη απόχρωση
 • φωτοευαισθησία λόγω της μυδρίασης
 • τα ούρα σας ίσως να έχουν μια κίτρινη απόχρωση για 24 ώρες (εφόσον έχετε πραγματοποιήσει έγχυση φλουορεσκεΐνης)

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ

Υπάρχουν 3 είδη αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς. Η πιο συχνή μορφή είναι η ρηγματογενής, μετά από ρωγμή του αμφιβληστροειδούς. Η αποκόλληση γίνεται συνήθως αντιληπτή σαν μια μαύρη σκιά που προοδευτικά μεγαλώνει και η όραση μειώνεται. Εάν αυτή συμβεί, τότε απαιτείται επείγουσα χειρουργική επέμβαση για να αποφευχθεί η μόνιμη απώλεια όρασης. Το χειρουργείο ιδανικά θα πρέπει να γίνει εντός 24 ωρών, αν και υπάρχουν τύποι αποκολλήσεων που επιτρέπουν τον προγραμματισμό του χειρουργείου σε μεταγενέστερο χρόνο.

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων το χειρουργείο που γίνεται ονομάζεται υαλοειδεκτομή. Ο χρόνος του χειρουργείου είναι συνήθως μικρότερος από μια ώρα, γίνεται υπό τοπική αναισθησία και η συνολική παραμονή στην κλινική είναι 4-5 ώρες. Μετά το χειρουργείο το μάτι παραμένει κλεισμένο για 24 ώρες και μετά απαιτείται χρήση σταγόνων για 4 εβδομάδες. Ο ασθενής δεν θα βλέπει καλά από το χειρουργημένο μάτι για ένα διάστημα που ποικίλει από 1 έως 8 εβδομάδες. Ο λόγος είναι ότι στο τέλος του χειρουργείου τοποθετείται φυσαλίδα αερίου μέσα στο μάτι, η οποία είναι απαραίτητη για την επιτυχία του και η οποία θολώνει την όραση. Η φυσαλίδα αυτή απορροφάται από το αίμα και ο χρόνος απορρόφησης εξαρτάται από τον τύπο του αερίου.

Σε λίγες περιπτώσεις όπου η αποκόλληση είναι  επιπλεγμένη τοποθετείται μια φυσαλίδα λαδιού σιλικόνης η οποία επιτρέπει καλύτερη όραση, αλλά αφαιρείται μόνο με χειρουργείο. Ο χρόνος και το ποσοστό αποκατάστασης της όρασης εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της αποκόλλησης. Εφόσον η αποκόλληση δεν έχει φτάσει στην ωχρά κηλίδα τότε αναμένουμε πλήρη αποκατάσταση της όρασης. Ο χρόνος αποχής από την εργασία κυμαίνεται από 2-4 εβδομάδες ανάλογα με το είδος της εργασίας και συνιστάται η αποφυγή της οδήγησης μέχρι την απορρόφηση του αερίου. Επίσης για όσο διάστημα το αέριο υπάρχει μέσα στο μάτι δεν επιτρέπονται τα αεροπορικά ταξίδια, η ορειβασία σε πολύ μεγάλα υψόμετρα και οι καταδύσεις καθώς αυτά επηρεάζουν τη σύσταση του αερίου και μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και απώλεια όρασης. Αυτός ο περιορισμός δεν ισχύει όταν χρησιμοποιείται λάδι σιλικόνης.

Το ποσοστό επιτυχίας του χειρουργείου της αποκόλλησης κυμαίνεται από 70-90%, ανάλογα με το είδος της αποκόλλησης. Εφόσον το χειρουργείο αποτύχει μπορεί να επαναληφθεί, αλλά όταν γίνονται πολλά χειρουργεία  χειροτερεύει η πρόγνωση για την όραση. Περίπου 1 στα 40 μάτια με αποκόλληση δεν θα έχουν επιτυχία όσα χειρουργεία και να γίνουν και η όραση θα είναι πολύ κακή.

Η υαλοειδεκτομή επιταχύνει τη δημιουργία καταρράκτη στο μάτι (εφόσον αυτός δεν έχει ήδη χειρουργηθεί) και οι περισσότεροι ασθενείς θα χρειαστούν αφαίρεση καταρράκτη σε ένα διάστημα που ποικίλει από λίγες εβδομάδες έως 5 χρόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις και κυρίως σε νέους ενήλικες και παιδιά, αντί για την υαλοειδεκτομή χρησιμοποιείται η «κλασσική» μέθοδος της τοποθέτησης σκληρικού εμφυτεύματος, συνήθως υπό γενική αναισθησία. Σε αυτή την περίπτωση το μεγαλύτερο μέρος του χειρουργείου πραγματοποιείται στο εξωτερικό τοίχωμα και όχι στην κοιλότητα του ματιού. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι ανάλογα με την υαλοειδεκτομή ενώ ο κίνδυνος καταρράκτη ουσιαστικά δεν υφίσταται.

Μια τρίτη μέθοδος αντιμετώπισης των αποκολλήσεων είναι η πνευματική ρετινοπηξία. Το πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι απαιτεί ελάχιστο χρόνο για να γίνει. Η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυστηρά επιλεγμένες περιπτώσεις, για να έχει ανάλογα ποσοστά επιτυχίας με τις δυο προηγούμενες.

ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Η διαθλαστική χειρουργική είναι το σύνολο των χειρουργικών τεχνικών που εφαρμόζονται εδώ και 20 χρόνια σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για την διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών της όρασης, όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Στην ουσία πρόκειται για επεμβάσεις στον κερατοειδή, που αλλάζουν την καμπυλότητά του, με σκοπό την «διόρθωση» της αξονικής εστίασης του οφθαλμού.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, βεβαια, ότι η διαθλαστική χειρουργική «θεραπεύει» το σύμπτωμα (της μη ευκρινούς όρασης) και όχι την πάθηση, η οποία σήμερα γνωρίζουμε ότι οφείλεται στο αξονικό μήκος του οφθαλμού: το αξονικό μήκος του μυωπικού οφθαλμού είναι σχετικά πιο μεγάλο και εκείνο του υπερμετρωπικού οφθαλμού σχετικά πιο μικρό από τον εμμετρωπικό οφθαλμό.

Διαθλαστική Χειρουργική και Πρεσβυωπία

Είναι σήμερα γνωστό ότι, η μυωπία εξελίσσεται ακόμα και στα μετα-εφηβικά χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις δεν σταθεροποιείται ούτε κατά τη διάρκεια των πανεπιτημιακών σπουδών. Οι περισσότεροι υποψήφιοι, επομένως, καταλήγουν στην επιλογή της διαθλαστικής επέμβασης στην ηλικία των 25 – 35 ετών, με ένα μέσο όρο γύρω στα 30 έτη.

Τα διαθλαστικά αποτελέσματα, στις περιπτώσεις που έχει γίνει σωστή επιλογή του ασθενή, εξασφαλίζουν επί το πλείστον ευκρινή όραση και απαλλαγή από γυαλιά ή φακούς επαφής, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής του ασθενή.

Αυτό όμως που ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό είναι ότι η πρεσβυωπία «καραδοκεί» και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα (και πιθανόν ακόμα πιο σύντομα για τις γυναίκες) θα απαιτηθεί επιπλέον διόρθωση για τις κοντινές ενασχολήσεις, που συνήθως εξασφαλίζεται με τα πρεσβυωπικά γυαλιά, μια και είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστούν φακοί επαφής σε ένα χειρουργημενο κερατοειδή με επίπεδη καμπυλότητα.

Αν και υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές προσεγγίσεις, π.χ. «μονο-όραση» που επιτυγχάνεται με υπο-διόρθωση του ενός οφθαλμού, αυτές απλά μπορεί να καθυστερήσουν για λίγα χρόνια τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας, ενώ μπορεί να προκαλέσουν άλλα προβλήματα όρασης, όπως κοπιωπία λόγω έλλειψης στερεοσκοπικής όρασης και διαταραχές στο σύστημα σύγκλισης/προσαρμογής.

Αντικειμενική εξέταση των οφθαλμών με την χρήση διαθλασίμετρου και χρήση σκιασκοπίου χωρίς κυκλοπληγία.

Το σύστημα  PlusoptiX  είναι ένα αυτόματο διόφθαλμο παιδικό διαθλασίμετρο  ειδικά σχεδιασμένο για βρέφη (6 μηνών και άνω), καθώς και μη συνεργάσιμους ασθενείς (ασθενείς με αναπτυξιακή καθυστέρηση, αυτισμό, τραυματική βλάβη εγκεφάλου και περιορισμένη κινητικότητα). Βασισμένο στο φαινόμενο της φωτοσκιασκοπίας δεν απαιτείται χρήση καμίας σταγόνας κυκλοπληγικού διαλύματος στο μάτι του ασθενούς.

Η χρήση της συσκευής είναι εξαιρετικά απλή:

 • Τα δύο μάτια μετρούνται ταυτόχρονα.
 • Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται από 1 μέτρο απόσταση.
 • Οι ενδείξεις περιλαμβάνουν την πλήρη διάθλαση, τα μεγέθη, της κόρης, της διακορικής απόστασης (PD).
 • Ο χρόνος απόκτησης είναι 0,8 δευτερόλεπτα.

Μετρήσεις που πραγματοποιούνται:

 • Διάθλαση σε σφαίρωμα  κύλινδρο και άξονα.
 • Μέγεθος κόρης και διακορική απόσταση.
 • Βλέμμα και συμμετρία βλέμματος.
 • Η ανυπαρξία οφθαλμικής ευθυγράμμισης
 • Η διαύγεια

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα  εκτύπωσης  αποτελεσμάτων σε μία  αναφορά, μαζί με την εικόνα του εξεταζόμενου, τα σχόλια του γιατρού και τα στοιχεία του ιατρείου σας.

Υπάρχουν ύπουλες οφθαλμικές παθήσεις, που προσβάλουν όλες τις ηλικίες χωρίς συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Η κληρονομική προδιάθεση έχει επιπρόσθετο επιβαρυντικό ρόλο.

Ελέγξτε τα μάτια σας στα 20, στα 30, στα 35 και στα 40 προτείνει  η Αμερικανική Οφθαλμολογική Ακαδημία.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε τώρα στο (+30) 2310263634 ή επισκεφθείτε τις συχνές ερωτήσεις.

error: Συναγερμός: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!