Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τον διαβήτη και μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τι είναι αλήθεια και τι όχι. Πολλοί ασθενείς θέλουν να μάθουν αν υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο ο διαβήτης να τους οδηγήσει σε τύφλωση. Δυστυχώς, είναι γεγονός ότι η συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί να προκαλέσει τύφλωση σε ορισμένες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης μεταξύ των ενηλίκων. Ωστόσο, είναι σημαντική η συνειδητοποίηση ότι ο σωστός έλεγχος και η οφθαλμολογική φροντίδα μπορούν συχνά να αποτρέψουν την εμφάνιση της πάθησης.
Το πρόβλημα όρασης που προκύπτει και προκαλεί τύφλωση στους διαβητικούς είναι επίσης γνωστό ως διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Πρόκειται για μία βλάβη στο μάτι λόγω προβλημάτων στη ροή του αίματος. Προκαλεί μειωμένη όραση και όταν δεν αντιμετωπιστεί οδηγεί σε τύφλωση.
Όταν το σάκχαρο στο αίμα δεν είναι καλά ρυθμισμένο, τα αιμοφόρα αγγεία στο μάτι αποδυναμώνονται. Αυτό προκαλεί διαρροή υγρού στο τμήμα του ματιού που είναι υπεύθυνο για την όραση. Τελικά τα αιμοφόρα αγγεία κλείνουν, σταματώντας τη ροή του αίματος στον αμφιβληστροειδή. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, σχηματίζονται νέα αιμοφόρα αγγεία. Αυτά τα αγγεία είναι αρκετά εύθραυστα και αιμορραγούν στα μάτια προκαλώντας σοβαρά προβλήματα όρασης και πιθανόν τύφλωση.
Η αμφιβληστροειδοπάθεια εμφανίζεται σε περίπου 8% των ασθενών τα πρώτα τρία χρόνια, με τα στατιστικά στοιχεία να αυξάνονται στο ένα τέταρτο μετά από πέντε χρόνια και να εκτοξεύονται στο 80% μετά από περίπου δεκαπέντε χρόνια διάγνωσης διαβήτη οποιασδήποτε μορφής. Τα ποσοστά αυτά είναι αρκετά μεγάλα, αλλά δεν σημαίνουν ότι το ίδιο ποσοστό ασθενών θα τυφλωθεί. Αντίθετα, υποδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να εξετάζεστε τακτικά για το πρόβλημα.
Όταν ελέγχετε την όρασή σας ετησίως, ο οφθαλμίατρός σας θα είναι σε θέση να εντοπίσει την αμφιβληστροειδοπάθεια σε αρχικό στάδιο. Σε αυτό το στάδιο, η πάθηση είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη. Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα σας μπορεί επίσης να αποτρέψει την πάθηση ή να βοηθήσει στην καθυστέρηση της εμφάνισης και της εξέλιξης. Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον οφθαλμίατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στην όρασή σας, συμπεριλαμβανομένης της θολότητας ή της δυσκολίας να δείτε καθαρά.
Η τύφλωση εξακολουθεί να θεωρείται παρενέργεια του διαβήτη, παρόλο που μπορεί να προληφθεί. Πολλοί ασθενείς δεν εξετάζουν την όρασή τους αρκετά συχνά ή δεν αναφέρουν τα συμπτώματα. Όταν διαγνωστεί διαβήτης, καθίσταται επιτακτική ανάγκη να κάνετε ετήσιες εξετάσεις όρασης. Όταν η αμφιβληστροειδοπάθεια διαγιγνώσκεται έγκαιρα, μπορεί να αντιμετωπιστεί πριν τα συμπτώματα γίνουν μόνιμα και σοβαρά. Η όρασή σας είναι πολύ σημαντική για την ποιότητα της ζωής σας. Εάν αντιμετωπίζετε θολή όραση ή δεν έχετε κάνει πρόσφατα έλεγχο της όρασής σας, ο προγραμματισμός μιας οφθαλμολογικής εξέτασης είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας.