ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΣΙΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ MD, PhD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ, ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Οι διαθλαστικές ανωμαλίες είναι οι πιο συχνές αιτίες προβλημάτων όρασης στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Όταν τα παιδιά έχουν κάποια διαθλαστική ανωμαλία, αυτή είναι συνήθως ένα από τα ακόλουθα:

  • Μυωπία
  • Υπερμετρωπία
  • Αστιγματισμός

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα παιδί μπορεί να έχει αστιγματισμό και μυωπία ταυτόχρονα. Αυτές οι  διαθλαστικές ανωμαλίες μπορούν συνήθως να διορθωθούν με ένα ζευγάρι συνταγογραφούμενα γυαλιά ή φακούς επαφής.

Η μυωπία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα μεταξύ των παιδιών.

Είναι φυσικό η μυωπία να επιδεινώνεται λίγο κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, αλλά μερικές φορές εξελίσσεται πολύ γρήγορα. Αυτό είναι γνωστό ως προοδευτική μυωπία και μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται υψηλή μυωπία .

Αυτό το υψηλό επίπεδο μυωπίας αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών που απειλούν την όραση όπως αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, καταρράκτης και γλαύκωμα στην μετέπειτα ηλικία.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε αυτούς τους κινδύνους επιβραδύνοντας την εξέλιξη της μυωπίας.

 

Άλλα παιδικά προβλήματα με τα μάτια

Μεταξύ 5% και 10% των παιδιών σχολικής ηλικίας πιστεύεται ότι έχουν δυσλειτουργία στη συνεργασίας των ματιών ή/και εστίασης.

Αυτές οι δυσλειτουργίες περιλαμβάνουν:

  • Στραβισμός – πάθηση κατά την οποία τα μάτια δεν είναι στραμμένα προς την ίδια κατεύθυνση, κοιτάνε δηλαδή προς διαφορετικές κατευθύνσεις.
  • Αμβλυωπία – που ονομάζεται επίσης τεμπέλικο μάτι, είναι μια διαταραχή της όρασης στην οποία η όραση του ενός οφθαλμού μειώνεται επειδή αποτυγχάνει να λειτουργήσει σωστά με τον εγκέφαλο. Καταλήγει σεμειωμένη όραση στο ένα μάτι. Η αμβλυωπία είναι η πιο κοινή αιτία μειωμένης όρασης σε ένα μόνο μάτι μεταξύ παιδιών και νεαρών ενηλίκων.
  • Ανεπάρκεια σύγκλισης–  μια διαταραχή της ικανότητας των μυών που κινούν τα μάτια  στην οποία τα μάτια δυσκολεύονται να συνεργαστούν για να εστιάσουν σε κοντινά αντικείμενα

 

Στους ασθενείς του ιατρείου μας συνιστούμε μια οφθαλμολογική εξέταση για τα παιδιά κάθε χρόνο, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει πρόβλημα όρασης.

ΣΙΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ MD, PhD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ, ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο Σιούλης Χρήστος εισήχθη στο Ιατρικό τμήμα της ΣΣΑΣ (Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων) το 1981 και φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημ...
Χρήστος Σιούλης στο γραφείο κοντινή φωτογραφία 12

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΣΙΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ MD, PhD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ, ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
Σχόλια
Τηλέφωνο *
Το ιατρείο μας λειτουργεί καθημερινά ΜΟΝΟ κατόπιν ραντεβού και βρίσκεται επί της οδού Αγίας Σοφίας 18.
Ονοματεπώνυμο *
Email *
Μήνυμα