ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ

ΣΙΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ MD, PhD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ, ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ

Έχετε κάτσει ποτέ να σκεφτείτε πόσο εκπληκτικό είναι το ανθρώπινο μάτι;

Αυτά το περίπλοκα όργανα παίρνουν ελαφριά κύματα φωτός που αναπηδούν από τα πράγματα μπροστά μας και τα μετατρέπουν σε συνεχείς ροές κινούμενων εικόνων που είναι ακριβείς και λεπτομερείς. Αναμφισβήτητα μας συνδέουν με το περιβάλλον μας περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αίσθηση και κάνουν τόσο πολλές δραστηριότητες που θεωρούμε δεδομένες, από την οδήγηση και την ανάγνωση μέχρι το βλέμμα των αγαπημένων μας προσώπων. Αλλά πώς τα κάνουν όλα αυτά;

Πώς τα μέρη του ματιού μας βοηθούν να δούμε

Ας επικεντρωθούμε σήμερα στα τμήματα της ανατομίας των ματιών που συμμετέχουν στενά στη δημιουργία των εικόνων που πηγαίνουν στον εγκέφαλο. Θα κινηθούμε από μπροστά προς τα πίσω.

Κερατοειδής: Ο κερατοειδής χιτώνας έχει σχήμα καμπυλωτό και είναι διαφανής. Προστατεύει το μάτι και ταυτόχρονα είναι διαπερατός από το φως. Η καμπυλότητά του διασφαλίζει ότι το φως συγκεντρώνεται μέσα στο μάτι.
Ίριδα: ο πολύχρωμος, κυκλικός μυς που συστέλλεται και διαστέλλεται για τον έλεγχο της ποσότητας φωτός που εισέρχεται στο μάτι.
Φακός: βρίσκεται πίσω από την ίριδα και δημιουργεί μια εικόνα αυτού που βλέπει ο αμφιβληστροειδής, και αλλάζει σχήμα ώστε να εστιάζει σε αντικείμενα σε διαφορετικές αποστάσεις. Είναι εύκαμπτος και το σχήμα του διαμορφώνεται από τον ακτινωτό μυ, από τον οποίο περιβάλλεται.(Αυτό είναι διαφορετικό από το φακό μιας κάμερας, ο οποίος είναι άκαμπτος και πρέπει να κινείται φυσικά για να αλλάζει η εστίαση.)
Αμφιβληστροειδής: ένα λεπτό στρώμα ιστού στο πίσω μέρος του ματιού που καλύπτεται από ευαίσθητα στο φως κύτταρα που ονομάζονται ραβδία και κωνία.
Οπτικό νεύρο: το νεύρο που μεταδίδει οπτικές πληροφορίες από τον αμφιβληστροειδή στον εγκέφαλο για επεξεργασία με εκτιμώμενο ρυθμό περίπου ένα εκατομμύριο bit ανά δευτερόλεπτο! Είναι πολύ!                        ⦁ Μάτια που δουλεύουν ομαδικά: Διόφθαλμη Όραση: Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι βλέπετε μια ελαφρώς διαφορετική γωνία με το δεξί σας μάτι από ό, τι με τα αριστερά σας; Μπορείτε να το δοκιμάσετε καλύπτοντας ένα μάτι κάθε φορά. Αυτό είναι διόφθαλμη όραση. Οι διαφορές στις δύο εικόνες δημιουργούν μια ζωντανή τρισδιάστατη εικόνα. Είναι ο λόγος που έχουμε την αντίληψη βάθους ή την ικανότητα να κρίνουμε τις σχετικές αποστάσεις διαφορετικών αντικειμένων από εμάς.
⦁Ο οπτικός φλοιός του εγκεφάλου: Ο οπτικός φλοιός βρίσκεται στον ινιακό λοβό στο πίσω μέρος του εγκεφάλου. Περίπου το 20% του εγκεφάλου είναι αφιερωμένο στην οπτική επεξεργασία και ένα άλλο 40% ασχολείται με μικρότερες εργασίες, όπως όραση + αφή, όραση + κινητήρας, όραση + προσοχή, κ.λπ. Απορροφούμε και επεξεργαζόμαστε νέα οπτικά δεδομένα πολλές φορές ανά δευτερόλεπτο , δηλαδή πώς μπορούμε να αντιληφθούμε την κίνηση, να κατανοήσουμε αυτό που βλέπουμε και να αντιδράσουμε.

Η ομάδα άμυνας και συντήρησης των ματιών

Έχουμε μιλήσει για τα μέρη του ματιού που εμπλέκονται στη μετατροπή των κυμάτων φωτός σε εικόνες που υποβάλλονται σε επεξεργασία στον εγκέφαλο, αλλά υπάρχουν και άλλα μέρη των οποίων η δουλειά είναι να διατηρεί το σύνολο του συστήματος να λειτουργεί ομαλά. Τα βλέφαρά μας είναι εκεί για να προστατεύσουν τα μάτια μας. Τα φρύδια και οι βλεφαρίδες βοηθούν σε αυτό. Όταν ανοιγοκλείνουν, αναζωογονεί το μάτι και σκουπίζουν τυχόν μολυσματικές ουσίες.

Βοηθήστε τα μάτια σας να παραμείνουν σε καλή κατάσταση

Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να εκπλησσόμαστε από τον τρόπο που συνεργάζονται όλα τα μέρη του ματιού για να καταστεί δυνατή η όραση. Υπάρχουν όμως αρκετοί τρόποι με τους οποίους τα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά εάν δεν έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται. Εδώ μπαίνουμε εμείς οι Οφθαλμίατροι! Φροντίστε να μας ενημερώσετε εάν έχετε παρατηρήσει πρόσφατες αλλαγές στην όρασή σας ή έχετε παρουσιάσει συμπτώματα που σχετίζονται με τα μάτια.
Ανυπομονούμε να σας δούμε!

ΣΙΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ MD, PhD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ, ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο Σιούλης Χρήστος εισήχθη στο Ιατρικό τμήμα της ΣΣΑΣ (Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων) το 1981 και φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημ...
Χρήστος Σιούλης στο γραφείο κοντινή φωτογραφία 12

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΣΙΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ MD, PhD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ, ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
Σχόλια
Τηλέφωνο *
Το ιατρείο μας λειτουργεί καθημερινά ΜΟΝΟ κατόπιν ραντεβού και βρίσκεται επί της οδού Αγίας Σοφίας 18.
Ονοματεπώνυμο *
Email *
Μήνυμα