ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ;

ΣΙΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ MD, PhD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ, ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Cigarettes,smoking, smoke, smoking kills, bad habits, hand holding a cigarette, smokers, not healthy

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ;

Το κάπνισμα είναι μια συνήθεια ιδιαίτερα επιβλαβής. Είναι πλέον γνωστό ότι συνδέεται με μια πληθώρα προβλημάτων υγείας και δυστυχώς αποτελεί την κύρια αιτία υψηλού αριθμού θανάτων σε όλο τον κόσμο. Επηρεάζει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι προκαλεί καρκίνο και καρδιακές παθήσεις, αλλά δεν γνωρίζουν ότι το κάπνισμα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα μάτια και την όρασή μας. Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου προκαλεί βιολογικές αλλαγές στο μάτι που μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια της όρασης. Οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στον καπνό του τσιγάρου μειώνουν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο σώμα, εμποδίζοντας την ικανότητα του σώματος να προστατεύεται από υψηλά επίπεδα οξειδωτικών. Επιπλέον, το κάπνισμα συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στο μάτι και μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που φτάνει στην ωχρά κηλίδα, κάτι το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζονται με το κάπνισμα

Καταρράκτης

Ο καταρράκτης προκαλεί θολή όραση, απώλεια αντίθεσης και ευαισθησία στο έντονο φως και τη λάμψη. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη σε νεαρή ηλικία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη επιλογή για να απαλλαγούμε από τον καταρράκτη. Οι καπνιστές διπλασιάζουν τις πιθανότητές τους να σχηματίσουν καταρράκτη και συνεχίζουν να αυξάνουν τον κίνδυνο με το συνεχές κάπνισμα.

Εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας επηρεάζει το κέντρο του αμφιβληστροειδούς και προκαλεί «τυφλά σημεία». Βλάπτει σοβαρά την κεντρική όραση και είναι η κύρια αιτία μόνιμης απώλειας όρασης και τύφλωσης σε άτομα άνω των 65 ετών. Το κάπνισμα τριπλασιάζει αυτόν τον κίνδυνο και αυξάνει τη σοβαρότητα της νόσου.

Ραγοειδίτιδα

Η ραγοειδίτιδα είναι μια κατάσταση όπου το μεσαίο στρώμα του ματιού φλεγμαίνει. Είναι μια σοβαρή ασθένεια των ματιών που μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απώλεια όρασης. Όταν καπνίζετε, διπλασιάζετε τον κίνδυνο εμφάνισης ραγοειδίτιδας. Αυτό μπορεί περαιτέρω να οδηγήσει σε γλαύκωμα και καταρράκτη.

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Αυτή η οφθαλμική ασθένεια προκαλείται όταν τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς έχουν υποστεί βλάβη, με αποτέλεσμα την απώλεια όρασης. Η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα στην κυκλοφορία του αίματος προάγει περαιτέρω αυτήν την κατάσταση. Μελέτες δείχνουν ότι το κάπνισμα μπορεί να συνδέεται με τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, επηρεάζοντας έτσι και τα μάτια σας καθώς ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία καταρράκτη. Υπάρχει μια αιτιώδης σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της ανάπτυξης και εξέλιξης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας εκτός από άλλες διαβητικές επιπλοκές.

Ξηροφθαλμία

Τα μάτια στεγνώνουν όταν δεν παράγετε αρκετά δάκρυα, που επιτρέπουν τη σωστή  λίπανση. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται ξηροφθαλμία. Το κάπνισμα επιδεινώνει αυτή την κατάσταση καθώς δρα ως ερεθιστικό και επιδεινώνει τα συμπτώματα κνησμού, γρατσουνίσματος και καψίματος στα μάτια. Ο καπνός του τσιγάρου κάνει τα μάτια κόκκινα και προκαλεί υπερβολικό δάκρυ από τον ερεθισμό. Οι καπνιστές έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν ξηροφθαλμία.

Βρεφική Οφθαλμική Νόσος

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει την όραση του μωρού και αυξάνει τον κίνδυνο υπανάπτυξης του οπτικού νεύρου. Επιπλέον, το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με πρόωρο τοκετό και χαμηλό ποσοστό γεννήσεων. Στα πρόωρα μωρά χορηγείται οξυγονοθεραπεία για να διατηρηθούν στη ζωή, η οποία μπορεί να προκαλέσει αμφιβληστροειδοπάθεια των πρόωρων, οδηγώντας σε μόνιμη απώλεια όρασης ή τύφλωση. Εάν είστε καπνιστής που αναζητά πάντα ένα διάλειμμα για τσιγάρο, είναι σημαντικό να κάνετε μια σοβαρή προσπάθεια για να σταματήσετε αυτή τη βλαβερή συνήθεια. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων, αλλά και πολλών άλλων παθήσεων που σχετίζονται με το κάπνισμα, μόλις το σταματήσετε. Μη διστάσετε να λάβετε βοήθεια από το γιατρό σας ή μια τοπική κοινότητα που σχετίζεται με την αιτία. Κάντε τον ετήσιο οφθαλμικό έλεγχο προτεραιότητα για την ανίχνευση οποιασδήποτε οφθαλμικής νόσου που σχετίζεται με το κάπνισμα, σε πρώιμα στάδια.

ΣΙΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ MD, PhD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ, ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο Σιούλης Χρήστος εισήχθη στο Ιατρικό τμήμα της ΣΣΑΣ (Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων) το 1981 και φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημ...
Χρήστος Σιούλης στο γραφείο κοντινή φωτογραφία 12

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΣΙΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ MD, PhD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ, ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
Σχόλια
Τηλέφωνο *
Το ιατρείο μας λειτουργεί καθημερινά ΜΟΝΟ κατόπιν ραντεβού και βρίσκεται επί της οδού Αγίας Σοφίας 18.
Ονοματεπώνυμο *
Email *
Μήνυμα