Η πλειοψηφία των ανθρώπων που φορούν φακούς επαφής είναι πιθανό να έχουν κοιμηθεί φορώντας τους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τι συμβαίνει, όμως, όταν κοιμόμαστε με τους φακούς επαφής; Ο ύπνος με φακούς επαφής μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές οφθαλμικές μολύνσεις, έλκη κερατοειδούς και άλλα προβλήματα υγείας των ματιών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι ρύποι που υπάρχουν στον αέρα εισχωρούν στα μάτια και μερικοί από αυτούς μπορεί να εισχωρήσουν κάτω από τους φακούς επαφής. Εάν κοιμάστε, λοιπόν, φορώντας τους ο συνδυασμός κλειστών βλεφάρων, μειωμένης κίνησης των ματιών και χαμηλών επιπέδων οξυγόνου βοηθούν τη μόλυνση που προκαλεί την ανάπτυξη βακτηρίων και ιών. Αυτό στη συνέχεια δίνει τη θέση του σε σοβαρότερες μολύνσεις. Κόκκινα και ερεθισμένα μάτια, πόνος, θολή όραση, ευαισθησία στο φως, υπερβολική δακρύρροια και έλκη στα μάτια είναι μερικά από τα κοινά συμπτώματα του ύπνου με τους φακούς επαφής. Μερικοί από τους σοβαρούς κινδύνους που σχετίζονται με τον συχνό ύπνο με φακούς επαφής είναι οι εξής :
→ Επιπεφυκίτιδα
Μία από τις πιο διαδεδομένες παρενέργειες του ύπνου με φακούς επαφής είναι η επιπεφυκίτιδα. Γνωστή και ως “ροζ μάτι”, αυτή η ιογενής( η μικροβιακή) λοίμωξη είναι βασικά μια φλεγμονή του επιπεφυκότα. (…..να διαγραφεί…Καλύπτει το λευκό τμήμα του ματιού και ευθυγραμμίζει τις εσωτερικές πλευρές του βλεφάρου)….. Σε αυτή την πάθηση παρουσιάζονται φαγούρα και δυσφορία. (……να διαγραφεί….Μια ειδική μορφή αυτής της ιογενούς ασθένειας γνωστής ως γιγαντιαία θηλώδης επιπεφυκίτιδα (GPC) εμφανίζεται επίσης συχνά σε άτομα που κοιμούνται με τους φακούς επαφής. Σε αυτή την κατάσταση, αναπτύσσονται εξογκώματα στην εσωτερική επιφάνεια του βλεφάρου προκαλώντας πόνο και ευαισθησία στο φως.)…..
→ Κερατίτιδα
Αυτή η πάθηση μοιάζει σε κάποιο βαθμό με την επιπεφυκίτιδα. Η φλεγμονή που προκαλείται επηρεάζει τον κερατοειδή, το διαυγές μέρος στο μπροστινό μέρος των ματιών. Εκτός από όλα τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας, υπάρχει κίνδυνος να υποστεί βλάβη η όρασή σας λόγω κερατίτιδας. Μπορεί να προκληθεί από βακτήρια, μύκητες και αμοιβάδες. Από αυτές τις τρεις, η αμοιβαδική κερατίτιδα είναι η πιο σοβαρή μορφή και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης. Μια άλλη μορφή γνωστή ως Οξύ Κόκκινο Μάτι φακών επαφής (CLARE) εμφανίζεται συχνά ξαφνικά κατά τη διάρκεια του ύπνου και μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και ευαισθησία στο φως. Τα έλκη του κερατοειδούς που προκαλούνται λόγω κερατίτιδας μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη τύφλωση εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά.
→ Νεοαγγείωση κερατοειδούς
Εκτός από τη μόλυνση, όσοι κοιμούνται φορώντας φακούς επαφής κινδυνεύουν από έλλειψη οξυγόνου στο μάτι. Αυτό αναγκάζει το μάτι να αναπτύξει περισσότερα αιμοφόρα αγγεία προκειμένου να αυξηθεί η παροχή αίματος στον κερατοειδή. Η αύξηση των αιμοφόρων αγγείων εμποδίζει το φως να ταξιδεύει φυσιολογικά μέσω του κερατοειδούς, με αποτέλεσμα να βλάπτει την όραση. Αυτό είναι γνωστό ως νεοαγγείωση του κερατοειδούς.
→ Τύφλωση
Εάν η κερατίτιδα αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε μερική απώλεια όρασης, ανάγκη για μεταμόσχευση κερατοειδούς ή ακόμα και σε μόνιμη τύφλωση σε ορισμένες περιπτώσεις. Όσοι φορούν φακούς επαφής μπορούν να μειώσουν αυτούς τους κινδύνους, ακολουθώντας αφοσιωμένα όλες τις προφυλάξεις που σχετίζονται με τον καθαρισμό, το χειρισμό και την αποθήκευση των φακών επαφής. Η αγορά μαλακών φακών επαφής μιας χρήσης είναι επίσης μια καλή επιλογή για όσους θεωρούν κουραστική τη συντήρησή τους. Σε κάθε περίπτωση, ο ύπνος με φακούς επαφής δεν είναι ποτέ καλή ιδέα. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο χρήσης και φροντίδας των φακών επαφής μπορείτε να ανατρέξετε στο άρθρο ” Πως να φροντίζετε τους φακούς σας”.