ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΥ;

ΣΙΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ MD, PhD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ, ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Young woman with bad eyesight using laptop, wearing glasses

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΥ;

Ο αστιγματισμός είναι ένα ασφαιρικό διαθλαστικό ελάττωμα όπου το μάτι παρουσιάζει διαφορετική διάθλαση σε δύο τμήματα. Πρόκειται για μια κοινή διαταραχή της όρασης, της οποίας τα συμπτώματά περιλαμβάνουν θολή όραση, δυσκολία κατά τη νυχτερινή οδήγηση, πονοκεφάλους, πόνο στα μάτια και ευαισθησία στο έντονο φως. Ο αστιγματισμός συνήθως αναπτύσσεται στην παιδική ηλικία και τροποποιεί το σχήμα των ματιών. Αυτό το ασυνήθιστο σχήμα κάνει τις ακτίνες του φωτός να κάμπτονται σε περισσότερες από μία κατευθύνσεις, γεγονός που προκαλεί θολή όραση. Ο αστιγματισμός συνήθως δεν απαιτεί χειρουργικές επεμβάσεις και στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να  αντιμετωπιστεί με γυαλιά ή φακούς επαφής. Ωστόσο, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, διάφοροι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν την επιδείνωσή του.

Ποιοί κινδυνεύουν από αστιγματισμό; 

Ο αστιγματισμός είναι ένα κοινό πρόβλημα και ενώ μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, υπάρχουν άτομα με μεγαλύτερη πιθανότητα να τον εμφανίσουν λόγω ορισμένων παραγόντων. Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε αστιγματισμό εάν έχετε:

  • Λεπτό κερατοειδή
  • Οικογενειακό ιστορικό αστιγματισμού
  • Ιστορικό οφθαλμικών επεμβάσεων 
  • Υπερμετρωπία 
  • Μυωπία 

Μπορεί ο αστιγματισμός να  επιδεινωθεί;

Όχι μόνο ο αστιγματισμός, αλλά και κάθε διαθλαστικό σφάλμα – ως επί το πλείστον- μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία σε πρώιμο στάδιο. Σύμφωνα με έρευνες, η ταυτόχρονη παρουσία μυωπίας είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που συντελεί στην εξέλιξη του αστιγματισμού. Επομένως, συνιστάται να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρο σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε τα προβλήματα των ματιών σε πρώιμο στάδιο.

Τί προκαλεί την επιδείνωση του αστιγματισμού; 

Διάφοροι παράγοντες είναι υπεύθυνοι για την επιδείνωση του αστιγματισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια σπάνια κατάσταση γνωστή ως κερατόκωνος, κατά την οποία ο κερατοειδής αρχίζει να διογκώνεται προς τα έξω σε σχήμα κώνου, μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση. Σε κάποιους ανθρώπους, ο αστιγματισμός χειροτερεύει όταν περνούν την ηλικία των 50. Είναι γνωστό ότι η καμπυλότητα του κερατοειδούς και του φακού αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Παρόλο που ο αστιγματισμός επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, η αντιμετώπισή του είναι εφικτή. Ο οφθαλμίατρος σας μπορεί συνήθως να το κάνει με τη βοήθεια διορθωτικών φακών, διαθλαστικής χειρουργικής και ειδικών φακών επαφής.

Συμπέρασμα

Τα συμπτώματα του αστιγματισμού σας μπορεί να είναι πιο σοβαρά όταν υποφέρετε από άλλα διαθλαστικά προβλήματα ή κερατόκωνο. Ωστόσο, ο αστιγματισμός είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με σχετική ευκολία. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα αστιγματισμού, επικοινωνήστε με τον οφθαλμίατρο σας ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημά στο αρχικό του στάδιο.

ΣΙΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ MD, PhD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ, ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο Σιούλης Χρήστος εισήχθη στο Ιατρικό τμήμα της ΣΣΑΣ (Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων) το 1981 και φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημ...
Χρήστος Σιούλης στο γραφείο κοντινή φωτογραφία 12

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΣΙΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ MD, PhD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ, ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
Σχόλια
Τηλέφωνο *
Το ιατρείο μας λειτουργεί καθημερινά ΜΟΝΟ κατόπιν ραντεβού και βρίσκεται επί της οδού Αγίας Σοφίας 18.
Ονοματεπώνυμο *
Email *
Μήνυμα