ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΥΣΠΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ : TI ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ;

ΣΙΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ MD, PhD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ, ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
An eye for an eye

ΣΥΣΠΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ : TI ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ;

Οι συσπάσεις των ματιών είναι ένα αρκετά κοινό φαινόμενο που περιλαμβάνει έναν ακούσιο σπασμό των μυών στο βλέφαρο. Συνήθως διαρκεί για λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά. Μπορεί να έρθει και να φύγει σε λίγες μέρες ή εβδομάδες. Ποιοι είναι, όμως, οι λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν τη σύσπαση των ματιών:

Στρες, κόπωση και έλλειψη ύπνου

Το σώμα μας αντιδρά διαφορετικά στο στρες και μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση των ματιών. Η κούραση και ιδιαίτερα η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε συσπάσεις στα μάτια.

Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας και μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση των μυών, προκαλώντας συσπάσεις στα μάτια.

Ξηροφθαλμία

Τα άτομα που φορούν φακούς επαφής και λαμβάνουν φάρμακα είναι πιο επιρρεπή στην ξηροφθαλμία. Η ξηροφθαλμία οδηγεί συχνά σε συσπάσεις των ματιών.

→ Καταπόνηση των ματιών

Το να περνάτε πολύ χρόνο μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών και η συνεχής χρήση της τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει σε σύσπαση των ματιών. 

Βλεφαρόσπασμος

Οι μεσήλικες μπορεί να εμφανίσουν συσπάσεις στα μάτια λόγω νευρικής διαταραχής που περιλαμβάνει συχνή μυϊκή σύσπαση.

Αλλεργίες και ερεθισμοί

Ξένα σωματίδια όπως σκόνη, καπνός και χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο, κνησμό και δάκρυα στα μάτια. Όλα αυτά μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη σύσπαση των ματιών.

→ Διατροφική Ανισορροπία

Υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί μια σύσπαση ματιών λόγω έλλειψης μαγνησίου στη διατροφή.

Συμβουλές για ανακούφιση

  • Κοιμηθείτε σωστά για 6-8 ώρες
  • Αποφύγετε την καφεΐνη
  • Κάντε μασάζ στα βλέφαρά σας
  • Βάλτε μια παγοκύστη με μερικές σταγόνες χαμομήλι ή ροδέλαιο για να ανακουφιστείτε από τη σύσπαση των ματιών
  • Η κατανάλωση τσαγιού από χαμομήλι ή λεβάντα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες και να χαλαρώσει τις συσπάσεις των ματιών σας

Πότε είναι η ώρα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό;

Μια σύσπαση των βλεφάρων μπορεί να μην απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Ωστόσο, επίμονοι σπασμοί μπορεί να υποδηλώνει διαταραχή του εγκεφάλου ή του νευρικού συστήματος. Εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας: ⊗ Πρησμένα κόκκινα μάτια που μπορεί να έχει κάποια ασυνήθιστη έκκριση ⊗ Πεσμένο άνω βλέφαρο ⊗ Κάθε φορά που το μάτι σας συσπάται, το βλέφαρό σας κλείνει τελείως ⊗ Συσπάσεις για αρκετές ημέρες ⊗ Συσπάσεις και σε άλλα μέρη του σώματος Η υγεία των ματιών είναι ένα ζωτικό μέρος της ευεξίας σας. Αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με τα μάτια σας, καλέστε μας στο (+30) 2310.263.634 ή στείλτε email στην διεύθυνση contact@opalion.gr για ραντεβού.

ΣΙΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ MD, PhD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ, ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο Σιούλης Χρήστος εισήχθη στο Ιατρικό τμήμα της ΣΣΑΣ (Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων) το 1981 και φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημ...
Χρήστος Σιούλης στο γραφείο κοντινή φωτογραφία 12

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΣΙΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ MD, PhD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ, ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
Σχόλια
Τηλέφωνο *
Το ιατρείο μας λειτουργεί καθημερινά ΜΟΝΟ κατόπιν ραντεβού και βρίσκεται επί της οδού Αγίας Σοφίας 18.
Ονοματεπώνυμο *
Email *
Μήνυμα